El Blog

Calendario

     February 2006    
SMTWTFS
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28     

Categorías

Archivos

Sindicación

Enllaços

Teatre Negre i les altres arts

Alojado en
ZoomBlog

QUÈ ÉS EL TEATRE NEGRE?

Por radesco - February 22nd, 2006, 18:22, Categoría: tècnica llum negra

El principi del teatre negre es basa en l'engany òptic de l'anomenada càmera negra, produït per la imperfecció de la vista humana; resulta difícil discernir el negre sobre el fons negre. L'aplicació del truc mateix és senzilla: un actor vestit de negre, amb el fons negre a les esquenes, resulta invisible per a l'espectador. Els objectes i les bambolines manejades pels actors en vestuaris negres adquirixen davant dels seus ulls la capacitat de moure's per si sols. Les coses inertes passen a ser agents actius de l'argument dramàtic fins a tal punt que el seu paper és tant o més important que el dels actors "vius".

Un poc d'història

El Teatre Negre a Txecoslovàquia el va fundar JIRÍ SRNEC (1931) actor i mim especialista en titelles de la Facultat de Teatre. Era gravador, va estudiar al conservatori de música i a l'Acadèmia d'Art Musical de Praga.

En 1960 va estrenar el seu primer espectacle I després. És el fundador, director artístic, escenògraf, autor dels llibrets (des de 1963 junt amb l'actor principal Kratochvil) i també autor de la música del teatre Negre de Praga. Segons les seues paraules: "El teatre negre no es basa només en els seus trucs ni en la seua intenció de sorprendre a l'espectador, perquè açò només és un mitjà per a comunicar les sensacions i els valors."

Zdenek Stoces, director de "El Teatre Negre "Lumeco" de Praga" és qui introdueïx a la càmera negra un efecte anomenat la "persona blanca" que apareix a l'escenari del teatre negre i connecta el món màgic dels espectadors.

Durant l'obra el mim que representa " a la persona blanca" interactúa amb el públic, sobretot amb els infants. El màgic del teatre negre és l'ús de la càmera negra darrere aquesta "persona blanca" qui porta la batuta de la història, així objectes Qualsevol es poden moure donant una visió il·lusionista que floten en l'aire i l'espectador no veu el truc, d'igual manera els jocs d'il·luminació amb la llum negra destaquen els objectes i "esborren" a l'actor que els mou darrere, és a dir "no hi ha ningú", l'objecte es mou com per art de màgia però la persona és present.

Cap mencionar que aquest Teatre Negre "Lumeco" de Praga segons pareix no és el mateix que s'havia presentat en ocasions anteriors, ja que el fundador i director artístic del Teatre Negre de Praga -sense Lumeco- és Jiri Srnec, va ser ell qui en una nova i creadora aplicació d'un simple truc, anomenat gabinet negre va desenrotllar aquest tipus d'espectacle.

La forma primitiva d'aquest principi es coneixia ja en la Xina antiga, i més tard va ser aplicada durant els espectacles dels mags. Va ser aprofitat parcialment en la cinematografia per Mélies, així com en l'art teatral per Stanislavski.

Per a Jiri Srnec mestre de Zdenek Stoces l'efecte del truc no era una finalitat, sinó un instrument per a aconseguir una metàfora escènica i mímica, realitzada per un moviment organitzat musicalment a través del moviment dels objectes i dels actors. Finalment, va ser en Edinburgo l'any 1.962 quan aquest espectacle va ser rebut en la família d'art dramàtic.

Blog alojado en ZoomBlog.com